Tattoo verwijderen met laser

Een tattoo verwijderen door middel van een laserbehandeling heeft meestal de voorkeur.

Vergeleken met een operatie duurt het langer totdat de tatoeage helemaal weg is, maar een laserbehandeling laat meestal geen litteken achter.

Hoe werkt een tattoo laseren?

Tijdens een laserbehandeling wordt een lichtbundel op de tatoeage gericht. Het licht wordt geabsorbeerd door de inkt van de tatoeage, waardoor de inkt als het ware in kleine deeltjes uiteenvalt. Het lichaam voert deze vervolgens af als afvalstoffen. Er zijn verschillende lasertechnieken om tattoos te verwijderen. De meestgebruikte is picoseconde lasers:

Tattoo verwijderen met de Pico laser

De Pico laser is de snelste en veiligste optie om tatoeages te verwijderen. De laserpuls van deze laser is 100 keer korter dan bij de nanoseconde lasers. De kans op verbranding en pigmentatie van de huid is hierdoor kleiner. Ook zijn er minder sessies nodig om de tatoeage helemaal te verwijderen. Daarnaast zijn groene of blauwe tatoeages met een Pico laser eenvoudiger om te verwijderen dan met een nanoseconde laser. 

Met name de Picoplus 4 laser is geschikt voor het verwijderen van gekleurde tatoeages. Deze laser maakt gebruik van vier verschillende golflengtes. Deze laserbehandeling is vaak duurder dan een behandeling met een nanoseconde laserbehandeling, maar heeft over het algemeen minder behandelingen nodig. 

Kun je elke tattoo laseren?

In principe is een tatoeage definitief. Tatoeages worden namelijk gezet met permanente inkt. Gelukkig zijn er mogelijkheden om de inkt te verwijderen of te vervagen. Een tattoo weglaseren is geen eenvoudige behandeling. Soms heb je namelijk je meerdere behandelingen nodig, zodat je lichaam de inkt kan afvoeren en de huid kan herstellen.

Hoe eenvoudig en effectief een tattoo weglaseren is, hangt af van je huidskleur en de kleur van de tatoeage. Zo is een zwarte kleur inkt op een hele lichte huid het eenvoudigst te verwijderen. Een tattoo met gele inkt op een donkere huid is vaak het moeilijkst te verwijderen. Gelukkig wordt de techniek ieder jaar beter en is het steeds eenvoudiger om een gekleurde tattoo weg te laseren.

Een tattoo laseren is niet mogelijk in de eerste zes maanden na het zetten van de tatoeage. De huid moet eerst volledig herstellen van het tatoeëren.

Is een tattoo verwijderen veilig?

Een laserbehandeling om je tattoo te verwijderen is veilig, zeker wanneer de Pico laser wordt gebruikt. Het is wel belangrijk dat hoogwaardige laserapparatuur wordt gebruikt. 

Is een tattoo verwijderen pijnlijk?

Bij gebruik van de Pico laser is het verwijderen van de tatoeage vaak minder pijnlijk dan het zetten hiervan. Vaak wordt bij deze behandeling huidkoeling gebruikt, waardoor je minder voelt. Een nanoseconde laserbehandeling is vaak wel pijnlijker. Als je hier erg tegenop ziet, kan de plek waar de tatoeage zit eventueel plaatselijk verdoofd worden.

Resultaat na tattoo verwijderen

Na nanoseconde laserbehandelingen, verdwijnen tatoeages niet altijd volledig. Met Pico laserbehandelingen kunnen tatoeages wel volledig verwijderd worden en je houdt hier (vrijwel) geen littekens aan over. Direct na de behandeling is er een witte waas zichtbaar (ook wel snoweffect genoemd). Daarnaast kun je last hebben van een rode, branderige of jeukende huid. Eén tot enkele dagen na de behandeling kunnen korstjes en blaren ontstaan. Uiteindelijk zal de huid na een aantal dagen herstellen zonder littekenvorming.

Wat kost een tattoo weglaseren?

De kosten van een tattoo weglaseren zijn afhankelijk van de grootte van de tatoeage en de lasertechniek. Verder betaal je per behandeling, waarvan er vaak gemiddeld acht tot twaalf nodig zijn.